De crêpezool – door een door een natuurproduct
This online shop is using cookies to give you the best shopping expierience. For further information look at our privacy policy.

De crêpezool

Door en door een natuurproduct

Over de waarschijnlijk natuurlijkste vorm van comfort.  Hier vertellen wij u alles over deze Sioux specialiteit.

Natuurlijke crêpezolen zijn karakteristiek voor Sioux. Al vanaf onze oprichting vertrouwen wij op dit hoogwaardige natuurlijke materiaal. Crêpezolen zijn vandaag de dag een echte specialiteit en rariteit. Er zijn nog maar weinig schoenenfabrikanten die schoenen met crêpezolen aanbieden. De vervaardiging is complex en de zolen kosten een veelvoud van de tegenwoordig gebruikelijke, op minerale olie gebaseerde materialen (zoals EVA, TPU of licht rubber). Voor de vervaardiging van crêpezolen zijn omvangrijke vakkennis en veel ervaring vereist. Daarom worden crêpezolen vandaag meestal alleen nog maar in het luxesegment aangeboden. Vooral de modisch goed ingelichte man en de bereisde fashionista's zweren bij crêpezolen. Begrijpelijk – want een crêpezool verleent een schoen altijd een onmiskenbaar natuurlijke, vlotte look: of het nu gaat om een desertboot, een damesbootie of een cultschoen uit de jaren' 60: dat is onze Grashopper. Een schoen met een natuurlijke crêpezool is een absolute must have in iedere schoenenkast. Daarom hebben wij bij Sioux ook na meer dan 60 jaar nog steeds schoenen met onvervalste crêpezolen in het programma. En, zoals dat voor Sioux typisch is, natuurlijk nog altijd tegen een redelijke prijs.

 

Wat is een crêpezool en waar komt de grondstof vandaan?

Bij al onze schoenen die zijn uitgevoerd met een crêpezool, gebruiken wij 100 % hoogwaardige, natuurlijke caoutchouc van de hoogste kwaliteitsklasse. De caoutchouc- of crêpezolen zijn ontstaan vanuit het idee om de zolen op oorspronkelijke wijze te vervaardigen zoals de indianen in Zuid-Amerika ze maakten uit de melk van de heveaboom. Voor de vervaardiging van de caoutchouc-zool wordt ook vandaag nog uitsluitend de melk van de heveaboom gebruikt die groeit in de tropische regenwouden. In de bast van de boom worden dunne inkepingen aangebracht waaruit de melk wegvloeit en dan wordt opgevangen. Deze inkepingen verzwakken de boom op geen enkele wijze – ze helpen hem veeleer om sterk te worden. Daarbij produceert elke boom dagelijks ongeveer 50 gram melk. Voor het maken van een paar crêpezolen in een gemiddelde schoenmaat (bijvoorbeeld maat 42) zijn 25 tot 30 inkepingen nodig. De opgevangen melk wordt door de boom opnieuw geproduceerd. De boom krijgt ruim de tijd om zich te herstellen. Na het herstel wordt uit de boom opnieuw melk afgetapt. Botanici stellen zelfs dat het aftappen van de melk het weerstandsvermogen van de boom verhoogt. Dat schijnt op dezelfde manier te functioneren als een aderlating of het zetten van koppen, een behandeling die vroeger op mensen werd toegepast en die ook vandaag nog in de alternatieve medische zorg wordt gebruikt.

 

Hoe ontstaat een crêpezool?

Na het aftappen wordt de caoutchouc-melk handmatig gefilterd – op dezelfde wijze zoals bij de vervaardiging van kaas – en vervolgens in grote bakken verzameld. Door de toevoeging van azijnzuur stolt de vloeistof en kan vervolgens in handzame blokken worden gesneden. Deze gewonnen latexmassa bevat aanvankelijk nog 40 tot 50 % water en wordt nu door twee wringers gedrukt waardoor het water er uitgeperst wordt en een ca. 1 cm dikke crêpeplaat ontstaat. In drie daaropvolgende fasen wordt de plaat door steeds krapper ingestelde wringers gedraaid, waardoor een zogenaamde 'sheet' ontstaat, een ongeveer 1 mm dik crêpevlies dat vervolgens te drogen wordt opgehangen en doet denken aan net gewassen gordijnen. Na ongeveer een week is nog meer vocht uit de sheets verdampt. Ze zijn nu enigszins plakkerig geworden en geschikt voor de verdere verwerking. Nu worden de afzonderlijke lagen glad op elkaar gelegd. Voor een 8 mm dikke zool worden 12 lagen met elkaar verperst. Vervolgens worden uit de crêpebanen afzonderlijke platen gesneden, waaruit wederom de zolen in verschillende maten worden gestanst.

De zolen worden met de hand gemaakt – stuk voor stuk. Voordat de zolen voor de schoenproductie kunnen worden gebruikt, zijn 20 handmatige stappen vereist. Dit proces volgt een lange traditie. De productie geschiedt uitsluitend met mechanische en thermische methoden dat wil zeggen dat er geen chemie aan te pas komt. Alleen voor het stollingsproces wordt mierenzuur (acidum formicum) ingezet, een natuurlijk voorkomend, biologisch afbreekbaar zuur.

Welke voordelen heeft een crêpezool?

De crêpezool is een door en door natuurproduct dat met zijn uitstekende elasticiteit en zachtheid een onnavolgbaar draaggevoel biedt. Daarnaast biedt hij optimale bescherming voor het meest complexe deel van de voet, de middenvoet, om dat hij het natuurlijke afrollen van de voet uitstekend ondersteunt.

Bij het lopen fungeren de zolen door duizenden microscopisch kleine luchtblaasjes als een soort natuurlijke schokdemper die de banden en pezen ontziet. Een dergelijke verbinding van uitstekende eigenschappen is voor andere zoolmaterialen niet bereikbaar. Bij de ergonomie van een zool komt het niet alleen aan op de dempingswaarde, maar ook op de veerkrachtigheid. Een zool moet namelijk niet alleen dempen, maar ook steun geven. Wanneer de voet te diep wegzakt, wordt de voetboog weer belast. Op lange beursdagen dragen onze buitendienstmedewerkers trouwens in de regel schoenen met crêpezolen omdat zij alleen daarin 8 tot 12 uur kunnen blijven staan zonder te vermoeid te raken. Sioux gebruikt de crêpezolen al sinds de jaren' 50. In de jaren' 60 werden alle Grashoppers voorzien van crêpezolen. De Grashopper avanceerde in de late jaren' 60 tot populaire studentenschoen, maar werd ook de wandelschoenen voor het hele gezin.

Door zijn oppervlaktestructuur is de crêpezool uitermate houdbaar. Het materiaal heeft open poriën en dus – net als de huid van een gekko – een uitstekende greep op gladde vlakken. Al deze voordelen zijn verenigd in een product dat voor 100 % duurzaamheid en natuurlijkheid staat.

Trouwens: crêpezolen zijn biologisch afbreekbaar, hetgeen voor rubber-, TPU- en EVA-zolen in deze vorm niet het geval is. Bij crêpezolen liggen de voordelen ten aanzien van duurzaamheid niet alleen besloten in hun natuurlijke oorsprong, maar ook in het feit dat wanneer zij hun leven geleefd hebben, ze weer terugkeren in de schoot van moeder aarde.

 

Hebben crêpezolen ook nadelen?

Hoewel wij ze niet als nadelen beschouwen, zijn er twee karakteristieke eigenschappen van de crêpezool waarop we u hier willen wijzen. Enerzijds is het natuurlijk materiaal crêpe iets zwaarder dan zuiver chemisch vervaardigde, opgeblazen zolen (zoals EVA, TPU of licht rubber die gewoonlijk worden ingezet bij sneakers). Bij het dragen valt dat niet bijzonder op, maar wel als u de schoenen direct in de hand neemt en met elkaar vergelijkt. De schoen met de crêpezool is ongeveer 60 - 80 gram zwaarder. De andere eigenschap is dat schoenen met crêpezolen vanwege hun open poriën het stof van de omgeving opnemen. Dit effect noemen we patina. De zool wordt het spiegelbeeld van de lange en vaak stoffige wegen van de drager of draagster. Hier geven wij u graag tips over de wijze waarop u crêpezolen kunt reinigen en tegen verontreiniging kunt beschermen.

 

Waarop moet u bij crêpezolen letten?

De crêpezool is robuust en lang houdbaar. Hij hoeft niet op een speciale manier behandeld te worden. Maar, net als een leren zool, is hij ook een echt natuurproduct en moet dus bij voorkeur niet aan extreme milieu-invloeden worden blootgesteld. Wanneer u graag lang plezier aan uw zolen beleeft, is het raadzaam om zeer heet asfalt (bijvoorbeeld in woestijngebieden) te mijden en de schoenen niet in contact te brengen met benzine of soortgelijke oplosmiddelen omdat het oppervlak daardoor kan worden aangetast. Vroeger werd aanbevolen, de schoenen niet bij het benzinetanken aan te trekken. Dat stamt nog uit de jaren toen er geen stopautomaat aan de benzinepompen voorhanden was en regelmatig olie- en benzinevlekken de grond bedekten. Inmiddels komen dergelijke dingen bij tankstations niet meer voor. Crêpezolen zijn even houdbaar als mineraal of chemisch vervaardigde zolen. Zij onderscheiden zich echter in hun zachtheid, flexibiliteit, natuurlijkheid en duurzaamheid.

 

Hoe kan ik echte crêpe van kunstmatige crêpe onderscheiden?

Echte crêpe herkent u aan zijn optiek (open krullerige structuur), aan zijn haptiek (poreus, hechtend) en in het bijzonder aan zijn geur (een mengeling van haverstro en vlakgom). Echte crêpezolen zijn slechts in twee kleuren verkrijgbaar: een licht, honingachtig bruin en een melkachtig, enigszins gelig wit. Wanneer een crêpezool zwart is, is hij later ingekleurd. Veel schoenenfabrikanten gebruiken kunstmatige crêpe of imitatiecrêpe omdat het aanzienlijk voordeliger en eenvoudiger in de productie is. Helaas hebben deze imitatiestoffen niet de uitstekende voordelen van natuurlijke crêpe. Dat is de reden waarom Sioux uitsluitend natuurlijke crêpe gebruikt.

Hoe u uw natuurlijke crêpezolen het beste reinigt, kunt u hier nalezen.

onze productaanbevelingen voor u

179,95 €
149,95 €

HOE KAN IK EEN NATUURLIJKE CRÊPEZOOL REINIGEN?

De natuurlijke crêpezool zorgt ervoor dat u op de meest natuurlijke wijze kunt lopen en staan. Een nadeel: hij heeft open poriën en wordt daarom na verloop van tijd vuil.

 

step
X

Already leaving?

Stay in touch with us and get yourself a 10€ voucher for your next buy